Cze 132018

Smaczne naleśniki nadziewane farszem z brokułów, sera feta oraz smażonego boczku i cebuli.

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja dla: 4 osób

Składniki:

1. Farsz:

  • Dwa średniej wielkości brokuły
  • 150 g boczku
  • Jedna duża cebula
  • Łyżka śmietany 18%
  • 150g sera feta
  • Ser mozzarella (tarty)
  • Sól i pieprz

2. Naleśniki:

  • Trzy szklanki mąki (typ 650, szklanka 200ml)
  • Dwie szklanki mleka
  • Szklanka wody gazowanej
  • Trzy jajka
  • Szczypta soli

Wykonanie:

3. Farsz:

  • Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki przekładamy do garnka, zalewamy woda i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 10-15minut)
  • Cebule i boczek kroimy w kostkę podsmażamy na patelni
  • Fetę kroimy w kostkę
  • Wszystkie składniki dodajemy do ugotowanego brokuła, dodajemy łyżkę śmietany i mieszamy
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku

4. Naleśniki

  • Do miski dodajemy wszystkie składniki na naleśniki: trzy szklanki mąki, dwie szklanki mleka, szklanka wody, trzy jajka, szczyptę soli
  • Całość blendujemy
  • Ciasto powinno mieć płynną konsystencję jeśli jest za gęste dolewamy odrobinę wody
  • Rozgrzewamy patelnię (średnica 30cm), dodajemy niewielka ilość oleju i smażymy cienkie naleśniki

5. Składanie

  • Układamy na środek naleśnika farsz i zawijamy
  • Przekładamy do brytfanny i posypujemy startym serem mozzarella
  • Zapiekamy około 6 minut w 180°

Smacznego!
#Żona



Ocena: 5.0/5 (Ilość głosów: 2).
Please wait...

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.