Cze 242018

Dziś chcemy podzielić się przepisem na złociste placki ziemniaczane z sosem serowo-pieczarkowym.

Czas przygotowania: 90 minut
Porcja dla: 4 osób

Składniki:

1. Sos:

  • Pieczarki 400 gr
  • Ser camembert 120 gr
  • Ser topiony kremowy 100 gr
  • 1/2 szklanki mleka
  • Dwie łyżki śmietany 12 procent
  • Pięć łyżek oleju
  • Sól i pieprz

2. Placki:

  • Dwa kilogramy ziemniaków
  • Dwa jajka
  • Dwie łyżki mąki pszennej (650)
  • Sól

Wykonanie:

3. Sos:

  • Ser camembert oraz ser topiony kroimy na kawałki i wkładamy do garnka
  • Dodajemy pół szklanki mleka oraz dwie łyżki śmietany
  • Całość gotujemy na niewielkim ogniu do rozpuszczenia serów ciągle mieszając
  • Pieczarki kroimy w drobna kostkę, zalewamy czterema łyżkami wody i pięcioma łyżkami oleju a następnie gotujemy 5-10 minut
  • Rozpuszczony ser dodajemy do pieczarek i całość gotujemy około 5 minut ciągle mieszając
  • Dodajemy sól i pieprz do smaku

4. Placki:

  • Umyte i obrane ziemniaki miksujemy lub ucieramy na gładką masę, możemy sobie pomóc najpierw krojąc ziemniaki w kostkę
  • Następnie odciskamy nadmiar wody np. przez gazę
  • Do masy ziemniaczanej dodajemy dwa jajka, dwie łyżki mąki oraz sól
  • Całość mieszamy
  • Placki smażymy na patelni na średnim palniku na złoty kolor, najlepiej użyć dwóch patelni
  • Gotowe placki kładziemy na papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu

Placki układamy na talerzu i polewamy sosem serowo-pieczarkowym.

Smacznego!
#Maż



Ocena: 5.0/5 (Ilość głosów: 2).
Please wait...

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.