Cze 272018

Idealny przepis na pyszny domowy chleb z dodatkiem mąki pełnoziarnistej oraz nasion.

Czas przygotowania: 1 godzina wyrabianie ciasta + 12 godzin czas na wyrastanie
Porcja na: 3 bochenki

Składniki:

1. Zaczyn:

  • Mąka pszenna 630 gr (typ 650)
  • Woda 355 gr
  • Sól 14 gr
  • Drożdże świeże 3 gr
  • Nasiona siemienia lnianego 20-50 gr

2. Gotowe ciasto:

  • Mąka pszenna 380 gr (typ 650)
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 125 gr (typ 2000)
  • Mąka żytnia pełnoziarnista 125 gr (typ 2000)
  • Woda 460 gr
  • Sól 14 gr
  • Drożdże świeże 3 gr

3. Inne:

  • Folia aluminiowa
  • Trzy forma do pieczenia 26x12cm

Wykonanie:

4. Zaczyn:

  • Łączymy drożdże z 1/3 wody i odrobiną cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilę aż zaczną działać
  • Mieszamy wszystkie suche składniki na zaczyn i dodajemy do nich rozpuszczone drożdże oraz resztę wody
  • Wyrabiamy ciasto ręcznie lub w mikserze planetarnym aż do połączenia składników, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody
  • Odstawiamy wyrobione ciasto na zaczyn przykryte folią aluminiową na około 12 godzin

5. Gotowe ciasto:

  • Dodajemy drożdże do 1/3 wody z odrobiną cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilę aż zaczną działać
  • Wszystkie suche składniki na gotowe ciasto mieszamy i dodajemy do nich drożdże oraz pozostałą cześć wody
  • Ciasto wyrabiamy w mikserze planetarnym lub ręcznie do momentu tworzenia jednorodnej masy a następnie porcjami dodajemy ciasto z zaczynu
  • Jeśli składniki są za suche to ostrożnie dodajemy odrobinę wody
  • Gotowemu ciasto pozwalamy odpocząć przez około godzinę po czym kilka razy je przekładamy
  • Następnie dzielimy i formujemy ciasto a później wkładamy do posypanych mąką foremek(lub używamy papieru do pieczenia)
  • Przygotowane formy odstawiamy w ciepłe miejsce i pozwalamy ciastu finalnie wyrosnąć przez około godzinę
  • Nastawiamy piekarnik na 230 stopni i pieczemy przez 35 minut bez termoobiegu, warto ustawić formy na niskim poziomie
  • Gotowe bochenki wyciągamy z formy i pozwalamy im ostygnąć

Pyszny chleb kroimy na grube kawałki i delektujemy się jego smakiem. Pozostałym chleb można zamrozić aby zachować jego świeżość.

Smacznego!
#Mąż



Ocena: 5.0/5 (Ilość głosów: 1).
Please wait...

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.