Krem z batatów

Przepis na delikatny krem batatów z dodatkiem karmelizowanej pietruszki.

Czas przygotowania: 45 minut
Porcja na: 4 osoby

Składniki:

  • 1 kg batatów
  • 4 duże pietruszki
  • Śmietanka 30% 150 ml
  • Śmietana 18% 3 łyżki
  • Woda 700 ml (lub bulion warzywny)
  • 2 duże łyżki masła
  • Łyżka cukru
  • Przyprawy: słodka papryka, sól i pieprz

Wykonanie:

1. Krem z batatów:

  • Bataty oraz dwie pietruszki obieramy i kroimy w kostkę
  • Do garnka przekładamy pokrojone warzywa, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości około 30 minut
  • Ugotowane bataty i pietruszkę miksujemy na gładką masę
  • Dodajemy śmietankę 30%, śmietanę 18%, przyprawy do smaku
  • Jeśli kremy będzie zbyt gęsty to należy dolać wody do uzyskania pożądanej konsystencji

2. Karmelizowana pietruszka:

  • Dwie pietruszki obieramy i kroimy w plasterki a następnie gotujemy około 5-7 minut
  • Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia
  • Następnie dodajemy plasterki pietruszki i podsmażmy przez około 5 minut (karmelizujemy) do uzyskania złotego koloru

Zupę przelewamy do talerzy i dekorujemy karmelizowaną pietruszką oraz śmietaną 18%.

Smacznego!
#Żona