Mini tortille zapiekane w śmietanie

Organizujesz imprezę i nie masz pomysłu na pyszne przekąski dla gości? Oto przepis który na pewno się sprawdzi:

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja na: 2 osoby

Składniki:

  • Salami plastry
  • Ser żółty plastry
  • Ogórki konserwowe
  • Pomidory suszone w oleju
  • Serek Almette chrzanowy
  • 3 placki tortilli
  • Jedno jajko
  • Trzy łyżki śmietany 18%
  • Czosnek granulowany i sól

Wykonanie:

  • Na plackach tortilli rozsmarowujemy serek chrzanowy a następnie nakładamy: ser, salami i dodatki
  • Jeden placek przygotowałam z suszonymi pomidorami, drugi z ogórkami kiszonymi, a trzeci sam ser i salami
  • Wypełnione tortille zwijamy w ruloniki i kroimy na średniej wielkości kawałki jak na zdjęciu poniżej
  • Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego niewielką ilością oleju
  • Do osobnej miseczki rozbijamy jajko i intensywnie mieszamy za pomocą ubijaczki lub widelca
  • Do jajka dodajemy trzy łyżki śmietany, sól oraz czosnek granulowany a później intensywnie mieszamy
  • Masą jajeczna zalewamy małe zawijasy w naczyniu żaroodpornym
  • Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 12-15 minut

Smacznego!
#Żona