Sie 222018

Sezon na świeże owoce jest doskonałą okazją aby upiec ciasto ucierane z ich wykorzystaniem. Oto przepis na wersję ze śliwkami.

Czas przygotowania: 80 minut
Porcja na: 1 duży blat

Składniki:

  • Kostka margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 jajek
  • 3,5 szklaki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Miska owoców (u nas śliwki)
  • Dwie galaretki cytrynowe

Wykonanie:

  • Margarynę, cukier oraz mleko wkładamy do garnka i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru ciągle mieszajac
  • Masę zostawiamy do ostygnięcia
  • Żółtka i białka z jajek ubijamy w osobnych miskach na puszystą pianę
  • Do wystudzonej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka i całość miksujemy
  • Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia składników
  • Masę wylewamy na blachę wcześniej posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą
  • Na wierzchu układamy owoce, w przypadku śliwek dzielmy je na dwa, drylujemy i kładziemy skórką do dołu
  • Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku w 180° przez około 50 minut
  • Ja dodatek można przygotować galaretkę którą polejmy wierzch ciasta
  • Galaretkę przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu, wstępnie schładzamy aż zacznie gęstnieć
  • Po upieczeniu ciasto studzimy, zalewamy galaretką i zostawiamy do stężenia w chłodnym miejscu

Smacznego!
#Żona




Ocena: 5.0/5 (Ilość głosów: 2).
Please wait...

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.