Sie 242018

Kasza gryczana w takiej formie skusi nawet tych co za nią nie przepadają. Oto przepis na pyszne kotleciki.

Czas przygotowania: 40 minut
Porcja na: 3-4 osoby

Składniki:

Kotleciki:

  • Dwa woreczki kaszy gryczanej prażonej
  • 3 jajka
  • 400 gram mięsa mielonego z piersi indyka
  • 150 gram sera mozzarella Galbani
  • Pół łyżki nasion chia
  • Bułka tarta
  • Mleko

Sos:

  • 5 łyżek śmietany
  • 1.5 łyżki majonezu
  • Łyżeczka czosnku suszonego
  • Świeży koperek
  • Sól i pieprz

Wykonanie:

Kotleciki:

  • Kaszę gryczaną gotujemy według zaleceń na opakowaniu, po ugotowaniu studzimy
  • Do miski dodajemy ugotowaną kaszę, surowe mielone mięso, jedno jajko, pół łyżki nasion chia, sól i pieprz do smaku a następnie mieszamy
  • Z gotowej masy formujemy kotleciki
  • W osobnej misce rozbijamy dwa jajka, dodajemy 6 łyżek mleka i intensywnie mieszamy
  • Do głębokiego talerza wysypujemy bułkę tartą
  • Kotleciki obtaczamy w bułce tartej, maczamy w jajku z mlekiem i ponownie w bułce tartej
  • Tak przygotowane kotleciki smażymy na oleju około 5 minut na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru

Sos:

  • Do miski dodajemy pięć łyżek śmietany, półtora łyżki majonez, pokrojony koperek i łyżeczkę czosnku
  • Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku

Kotleciki podajemy polane sosem i posypane koperkiem. Jako dodatek można podać świeże pieczywo.

Smacznego!
#Żona


Włoska strona lata z Galbani




Ocena: 5.0/5 (Ilość głosów: 2).
Please wait...

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.