Krem szpinakowy

Kolejne fantastyczne danie warte zapamiętania i spisania receptury. W ramach wariacji dodaliśmy sera favita oraz prażonych nasion dyni i słonecznika.

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja na: 3-4 osoby

Składniki:

  • 450 gram mrożonego szpinaku (rozdrobniony)
  • 150 gram sera sałatkowego Favita (półtłusty)
  • 1,5 szklanki wody
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki pestek dyni i 2 łyżki pestek słonecznika
  • Sól oraz pieprz

Wykonanie:

  • Do garnka wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy szpinak i gotujemy około 15 do 20 minut (aż szpinak będzie miękki)
  • Następnie dodajemy 4 łyżki śmietany oraz 2/3 pokrojonego w kostkę sera sałatkowego
  • Całość chwilę miksujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku
  • Następnie na rozgrzaną patelnię dodajemy ziarna i prażymy przez 2-3 minuty
  • Gotowy krem przelewamy do miseczek, a następnie posypujemy ziarnami i pokruszonym serem

W zależności od tego jaka konsystencję kremu chcemy uzyskać, można dodać mniej lub więcej wody.

Smacznego!
#Żona