Placki z jabłkami – racuchy

Dzisiaj przepis na placki z jabłkami czyli racuchy, z ciasta bez dodatku drożdży. Szybkie do zrobienia i tak samo szybko znikają z talerza. Jako dodatek proponujemy sos malinowy.

Czas przygotowania: 45 minut
Porcja na: 3-4 osoby

Składniki:

Racuchy:

  • 2 jajka
  • Szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • Łyżka cukru pudru
  • Łyżeczka cynamonu
  • Dwa duże jabłka

Sos:

  • 100-200 grama mrożonych maliny
  • Łyżka cukru pudru

Wykonanie:

Racuchy:

  • Do misy wbijamy dwa jajka, ubijamy a następnie dodajemy szklankę mleka dalej ubijając
  • Następnie dodajemy: dwie szklanki mąki 450, pól łyżeczki sody oczyszczonej, łyżeczkę cynamonu, łyżkę cukru pudru i mieszamy za pomocą miksera (planetarnego lub ręcznego)
  • Dwa jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy mieszając do pozostałych składników
  • Placki smażmy na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru

Sos:

  • Mrożone maliny dodajemy do garnka i podgrzewamy kilka minut
  • Dosypujemy łyżkę cukru pudru i gotujemy klika minut

Gotowe placki polewamy sosem malinowym lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
#Żona