Delikatne bułeczki mleczno-maślane

Takie bułeczki najczęściej kupujemy w dużych foliowych opakowaniach, jednak ich smak nigdy nie dorówna tym wykonanym w domu. Dlatego dzisiaj proponujemy przepis na delikatne domowe bułeczki mleczno-maślane. Nie zawierają one żadnych konserwantów, są łatwe w przygotowaniu i pięknie się prezentują. Bułeczki smakują pysznie zarówno same jak i z dodatkami.

Czas przygotowania: 90 minut
Porcja na: 3-4 osoby

Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej Szymanowskiej (typ 480)
  • 200 ml wody
  • Jedno jajko
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 25 gramów świeżych drożdży
  • Jedna łyżka soli

Wykonanie:

  • Pokruszone drożdże mieszamy z wodą (200 ml) oraz łyżką cukru i odstawiamy aż zaczną się pienić
  • Do dużej miski dodajemy: mąkę, jedno jajko, pokruszone masło, mleko w proszku, sól, dwie łyżki cukru oraz rozrobione drożdże
  • Całość mieszamy a następnie zaczynamy wyrabiać ciasto przez kilka minut
  • Jeśli ciasto będzie za suche dodajemy niewielką ilość wody
  • Wyrobione ciasto powinno być gładkie, miękkie i elastyczne
  • Następnie ciasto przekładamy w ciepłe miejsce i pozwalamy mu wyrosnąć przez około 30 minut
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje po około 50 gramów i formujemy z nich bułeczki które układamy na blacie pokrytym papierem
  • Pomiędzy kolejnymi porcjami zostawiamy przerwę około 1 cm tak aby podczas pieczenia boki się połączyły i powstało jak najmniej skórki
  • Przygotowanym porcją pozwalamy jeszcze wrosnąć przez około 30 minut
  • Tuż przed pieczeniem smarujemy wierzch bułeczek roztopionym masłem
  • Bułeczki pieczemy w piekarniku nastawionym na 205° bez termoobiegu przez około 15 minut
  • Bułki wyciągamy gdy zaczną nabierać brązowego koloru
  • Po wyjęciu z piekarnika bułki ponownie smarujemy roztopionym masłem

Smacznego!
#Mąż