Zielona sałatka z szynką szwarcwaldzką

Delikatna sałatka z szynką szwarcwaldzką z pewnością zachwyci wszystkich gości. Idealnie pasuje na kolację w połączeniu z wytrawnym winem. Sprawdź, jak ją przygotować.

Czas przygotowania: 20 minut
Porcja na: 2 osoby

Składniki:

Sos:

  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki musztardy kremskiej
  • Pół łyżeczki cukru
  • Łyżka śmietany 12%

Sałatka:

  • 100 gramów sera feta
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • Garść zielonych oliwek
  • 200 gramów mixu sałat zielonych
  • 1 pomidor

Wykonanie:

Sos:

  • Do miseczki dodajemy wszystkie składniki na sos
  • Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
  • Pozostawiamy na 15 minut

Sałatka:

  • Do dwóch misek nakładamy po równej ilości sałaty
  • Następnie kładziemy pokrojony w kostkę ser feta oraz pomidor
  • Oliwki kroimy na pół i nakładamy do miseczek
  • Szynkę szwarcwaldzką rozdzielamy na mniejsze kawałki i kładziemy na wierzchu
  • Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem

Smacznego!
#Żona