Wrz 242018

Dziś prezentujemy przepis na chrupiącego kurczaka w panierce panko. Jest to nietypowa panierka która wygląda jak chlebowe okruchy, ale pięknie się prezentuje po usmażeniu.

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 2-3 osoby

Składniki:

  • 600 gramów piersi z kurczaka
  • 150 gramów panierki panko
  • 50-100 gramów mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • Sól i pieprz
  • Jako dodatek proponujemy ryż jaśminowy oraz sos słodko-pikantny (np. Tao-Tao)

Wykonanie:

  • Piersi z kurczaka kroimy na niewielkie podłużne kawałki
  • Kawałki kurczaka przekładamy do miski i dodajemy przyprawy oraz sos sojowy
  • Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę
  • Dwa jajka rozbijamy do miseczki, roztrzepujemy i dodajemy niewielką ilość wody
  • Kawałki kurczaka obtaczamy kolejno w: mące, jajku i panierce panko
  • Kurczaka smażymy w garnku na głębokim olej przez około 5-6 minut (na średniej mocy) lub w frytkownicy
  • Po upieczeniu kładziemy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu
  • Całość podajemy z ugotowanym ryżem oraz sosem słodko-pikantnym

Smacznego!
#Żona




Ocena: 5.0/5 (Ilość głosów: 2).
Please wait...

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.