Paź 012018

Jedną z ciekawych potraw z ziemniaka jest szałot Śląski. Pierwotnie podawany z okazji większych uroczystości, z biegiem czasu stał się posiłkiem codziennym. Powstało wiele odmian tej klasycznej sałatki jarzynowej ale my dzisiaj chcemy przedstawimy taką która idealnie pasuje do schabowego.

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 3-4 osoby

Składniki:

Szałot:

  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 duży płat czerwonej papryki konserwowej
  • 1 mała cebula
  • 100 gram groszku zielonego
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 łyżki majonezu
  • Sól oraz pieprz

Schabowy:

  • 400 gramów schabu bez kości
  • 1 jajko
  • Mąka oraz bułka tarta do panierowania
  • Olej lub tłuszcz do smażenia
  • Sól oraz pieprz

Wykonanie:

Szałot

  • Ziemniaki,marchewkę oraz jajko gotujemy do miękkości a następnie kroimy w kostkę
  • Ogórki oraz paprykę odsączamy z zalewy i kroimy na małe kawałki
  • Cebule kroimy w kostkę, zasypujemy solą i zostawiany na około 10 minut
  • Pokrojone składniki wkładamy do miski do której dosypujemy odsączony groszek
  • Następnie do miski dodajemy majonez, przyprawy i całość mieszamy

Schabowy

  • Schab kroimy w plastry o grubości około 1 cm i rozbijamy na płaskie kawałki tłuczkiem do mięsa
  • Do roztrzepanego jaka dodajemy sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy
  • Kotlety panierujemy kolejno w mące ,roztrzepanym jajku i bułce tartej
  • Tak przygotowane mięso smażymy np. na rozgrzanym oleju przez około 5 minut po obu stronach

Porcję sałatki podajemy razem z kotletem schabowym.
Smacznego!
#Żona




Ocena: 5.0/5 (Ilość głosów: 2).
Please wait...

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.