Paź 082018

Dzisiaj przepis na najbardziej popularny fast food, czyli klasyczny burger wołowy. Przyrządzanie takie burgera to sama przyjemność a możliwość wykorzystania ulubionych dodatków sprawia, że możemy zjeść takiego burgera na jakiego mamy ochotę.

Czas przygotowania: 45 minut
Porcja na: 4 osoby

Składniki:

  • 4 bułki pszenne z sezamem
  • 500 gramów mięsa mielonego wołowego
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 duży ogórek konserwowy
  • Pół czerwonej cebuli
  • 4 plasterki sera gouda
  • Kilka liści sałaty masłowej
  • 1 łyżka nasion siemienia lnianego
  • 1 łyżka nasion czarnuszki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • Majonez oraz keczup do smarowania
  • Sól oraz pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Mięso przekładamy do miski, dodajemy nasiona lnu i czarnuszki, łyżkę oleju a na koniec doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem
  • Całość mieszamy i dzielimy na cztery porcje z których formujemy płaskie placki trochę szersze niż bułka
  • Burgery najlepiej smażyć na grillowej patelni przez około 4 minuty z każdej strony lub na zwykłej patelni z dodatkiem oleju
  • Bułki przecinamy na pół i zarumieniamy na tej samej patelni lub w piekarniku
  • Cebule kroimy na cienkie krążki a pomidora i ogórka w plasterki
  • Spód bułki smarujemy majonezem a górną część keczupem
  • Burgery składamy zaczynając od: liścia sałaty, krążków czerwonej cebuli, mięsa, plasterka sera, plasterka pomidora, kawałków ogórka i szczypty prażonej cebulki

Na koniec burgera przebijamy wykałaczką aby się nie rozsypał się podczas podawania.
Smacznego!
#Żona



Ocena: 5.0/5 (Ilość głosów: 2).
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar