Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi

Dziś przepis na przepyszne ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi często nazywane murzynkiem. Ciasto z tego przepisu jest wilgotne, puszyste i rozpływa się w ustach. Idealnie pasuje do filiżanki pysznej kawy.

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 1 duża foremka – 24x24x6 cm

Składniki:

  • 200 gramów mąki
  • 250 gramów margaryny
  • 200 gramów cukru
  • 3 kopiate łyżki kakao
  • 150 gramów orzechów włoskich
  • 5 jajek
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

  • Margarynę rozpuszczamy w garnku, a następnie studzimy
  • Do margaryny dodajemy cukier oraz jedno jajko, całość ubijamy na puszysta masę
  • W osobnej miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia
  • Do masy dodajemy porcjami wymieszaną mąkę i resztę jajek, ciągle ubijając
  • Na końcu dodajemy posiekane orzechy, 3 łyżki kakao i całość mieszamy
  • Formę do pieczenia smarujemy margaryną i obsypujemy bułka tartą
  • Piekarnik nagrzewamy do 170 stroni i pieczemy bez termoobiegu na górnej i dolnej grzałce przez 40 minut
  • Masę wylewamy na formę i wkładamy do piekarnika

Po ostygnięciu ciasto kroimy na kawałki.
Smacznego!
#Żona