Tradycyjne zapiekanki z serem i pieczarkami

Uwielbiasz jeść zapiekanki w przydrożnych budkach? Taką pyszną przekąskę możesz zrobić także w domu, z dużą ilością pieczarek, serem, ketchupem oraz prażoną cebulką. Sprawdź nasz przepis na chrupiące zapiekanki!

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja na: 4 zapiekanki

Składniki:

  • 500 gramów pieczarek
  • 150 gramów tartego sera żółtego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 bagietki
  • Prażona cebulka do posypania
  • Ketchup oraz sól

Wykonanie:

  • Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce
  • Do startych pieczarek dodajemy pół szklanki wody i gotujemy przez 15-20 minut
  • Po ugotowaniu odsączamy nadmiar wody z pieczarek (np. przez sitko), przyprawiamy i dodajemy 3 łyżki śmietany 18%
  • Na przekrojonych na pół bagietkach układamy równą warstwę pieczarek i posypujemy tartym serem
  • Zapiekanki pieczemy w 180 stopniach aż bułki będą chrupiące oraz roztopi się ser (około 12 minut)
  • Upieczone zapiekanki polewamy ketchupem i posypujemy prażoną cebulką

Smacznego!
#Żona