Lis 102018

Wszyscy kochamy pierogi dlatego dzisiaj podajemy przepis na pyszne pierogi ruskie. Ciasto na pierogi według naszego przepisu jest delikatne, a farsz bogaty i pełen smaku.

Czas przygotowania: 120 minut
Porcja na: 4 osoby

Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 60 mililitrów oleju
  • 200 mililitrów wody
  • 25 gramów masła
  • 600 gramów ziemniaków
  • 350 gramów półtłustego sera twarogowego
  • 2 duże cebule
  • 150 gramów wędzonego boczku
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Farsz:

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości
  • Ser twarogowy przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca
  • Jedna cebule kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na złoty kolor, następnie przekładamy do twarogu
  • Ziemniaki po ugotowaniu przeciskamy przez prasę i dodajemy do twarogu z cebulką
  • Gotowy farsz mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku

Ciasto:

  • Do misy dodajemy 500 gramów mąki, pół łyżeczki soli oraz 60 mililitrów oleju (około 4 łyżki) i mieszamy
  • Zagotowujemy wodę, odmierzamy 200 mililitrów i odstawiamy na 3 minuty a następnie odważamy 25 gramów masła i dodajemy do gorącej wody
  • Gorącą wodę z masłem wlewamy porcjami do mąki a następnie wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego (mieszadło typu hak)
  • Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut
  • Ciasto dzielimy na kilka porcji które wałkuje na cienkie placki
  • Za pomocą szklanki wycinamy kółka, nadziewamy pierogi farszem i łączymy brzegi
  • Tak przygotowane pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez około 3 minut po wypłynięciu
  • Drugą cebulę oraz boczek kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na złoty kolor
  • Pierogi wykładamy na talerz i posypujemy smażoną cebulką oraz skwarkami

Smacznego!
#Żona



Ocena: 5.0/5 (Ilość głosów: 3).
Please wait...

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Komentowane watki
0 Odpowiedzi na wątki
0 Obserwujący
 
Najbardziej oceniany komentarz
Najbardziej popularny komentarz
0 Autorzy komentarzy
Dorota Popularni autorzy komentarzy
najnowszy najstarszy oceniany
Dorota
Gość
Dorota
Wyglądają apetycznie