Pychotki – czyli roladki ziemniaczane w waflu

Jest to prawdziwa uczta dla smakoszy ziemniaczanego puree, świetny dodatek do obiadu lub jako przekąska serwowana z ulubionym sosem.

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 4 osoby

Składniki:

  • 2 kwadratowe wafle tortowe
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 parówki
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
  • Przyprawa do ziemniaków oraz sól

Wykonanie:

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem płaskiej łyżeczki soli
  • Po ugotowaniu ziemniaki przeciskamy przez prasę
  • Następnie dodajemy: łyżkę masła, 3 łyżki mleka, 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków i całość dokładnie mieszamy
  • Gorąca masę rozsmarowujemy na dwóch waflach tortowych i na brzegu układamy parówki
  • Czekamy kilka minuty aż wafle zmiękną i w kolejnym kroku zawijamy całość w rulonik
  • Zawinięte rolady odstawiamy na 20 minut, następnie kroimy na kawałki po około 2 cm i podpiekamy na patelni do uzyskania złotego koloru

Smacznego!
#Żona