Kurczak z orzechami (Gong Bao Ji)

Tak więc dziś przepis na kurczaka Gong Bao Ji z warzywami i orzeszkami nerkowca. Jest to piękne danie które bardzo okazale prezentuje się na talerzu. Oryginalna receptura została opracowana przez wybitną osobistości dworu cesarskiego gubernatora Syczuanu Dinga Baozhenga.

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 2 osoby

Składniki:

Składniki:

  • 300 gramów piersi z kurczaka
  • 1 duża zielona papryka
  • 1 suszona papryka chilli (więcej jeśli ktoś lubi mocno ostre)
  • 3 ząbki czosnku
  • Pół łyżeczki świeżego startego imbiru
  • 3 sztuki młodej cebulki ze szczypiorem
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • Szczypta pieprzu syczuańskiego
  • 100 gramów orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Marynata:

  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka białego wytrawnego wina (oryginalnie w przepisie chińskie wino ryżowe)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej

Sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka ostrego sosu chilli
  • 1 łyżka chińskiego octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

  • Kurczaka kroimy w kostkę, składniki na marynatę łączymy ze sobą (oprócz mąki kukurydzianej), mieszamy z kurczakiem i odstawiamy na 30 minut
  • Przed smażeniem zamarynowane mięso oprószamy mąką kukurydzianą
  • Wszystkie składniki na sos mieszamy i odstawiamy na 30 minut
  • Zieloną paprykę, czosnek i cebulkę kroimy na kawałki
  • Na rozgrzaną patelnię dodajemy dwie łyżki oleju, smażymy kurczaka przez około 7 minut i odstawiamy na bok
  • Następnie na tą samą patelnię dodajemy kolejne dwie łyżki oleju, wrzucamy posiekany czosnek, drobno pokrojoną paprykę chilli oraz tarty imbir
  • Całość smażymy przez 30 sekund a następnie dodajemy zieloną paprykę oraz szczyptę pieprzu syczuańskiego i smażymy przez 1 minutę
  • Na patelnię wlewamy przygotowany sos i dodajemy kurczaka
  • Na koniec dodajemy orzechy nerkowca oraz cebulkę, chwilę podsmażamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżeczkę oleju sezamowego

Gotowe danie podajemy z ryżem basmati i dekorujemy szczypiorem. W przygotowaniach korzystaliśmy z książki „Tao Smaku” a orientalne składniki zakupiliśmy w sklepie „Kuchnia Świata”.
Smacznego!
#Żona