Chińska zupa z pomidorami dla każdego (Chinese Egg Drop Soup)

Świetne danie o orientalny smaku, idealne na zimowe wieczory. Chińska zupa z pomidorami jest prosta w wykonaniu a składniki są łatwo dostępne.

Czas przygotowania: 20 minut
Porcja na: 3-4 osoby

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 3 średniej wielkości pomidory
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu białego

Wykonanie:

  • Pomidory myjemy, obieramy ze skórki (wcześniej zalewamy wrzącą wodą) i kroimy na 8 części
  • Szczypior drobno siekamy
  • Jajka wbijamy do miski i delikatnie ubijamy
  • Do garnka dodajemy wywar i zagotowujemy, następnie dodajemy do niego: pomidory, cukier, biały pieprz i sól
  • Gotujemy przez około 2 minut i do gorącej zupy powoli dodajemy ubite jajka stale mieszając
  • Następnie wlewamy do zupy zawiesinę mąki kukurydzianej (woda i mąka kukurydziana zmieszana razem)
  • Na końcu ściągamy z ognia, dodajemy olej sezamowy, podajemy w miseczkach i posypujemy krojonym szczypiorem

W przygotowaniach korzystaliśmy z książki „Tao Smaku”.
Smacznego!
#Mąż