maj 012019
LoadingDodaj do ulubionych

Chleb bananowy to popularne amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Przepis ten znalazłem na kuchennej półce mojej mamy, jest on bardzo prosty a chleb smakuje najlepiej jeśli wykorzystamy mocno dojrzałe banany. Jako dodatek proponujemy orzechy włoskie ale można również wykorzystać inne bakalie.

Czas przygotowania: 90 minut
Porcja na: 1 bochenek (forma 26x12cm)

Składniki:

  • 240 gramów mąki pszennej (typ 480)
  • 3 dojrzałe banany
  • 80 gramów masła
  • 120 gramów cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ew. dodatkowo 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich należy dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia

Wykonanie:

  • Masło roztapianym w mikrofali i dodajemy do miski z rozgniecionymi bananami (najlepiej robić to widelcem)
  • Do osobnej miski dodajemy cukier oraz jajko, ubijamy na puszystą masę i przelewamy do rozgniecionych bananów
  • Mąkę, sodę oraz sól mieszamy razem a następnie dodajemy do miski z bananami powoli mieszając
  • Orzechy włosie kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do gotowego ciasta
  • Ciasto wylewamy na formę do pieczenia (smarujemy masłem tylko spód)
  • Chleb pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu (środkowy poziom)
  • Pod koniec pieczenia sprawdzamy chleb wbijając patyczek, jeśli jest suchy to znaczy że chleb jest gotowy
  • Przed krojeniem pozwalamy aby chleb ostygnął przez około 15 minut

Smacznego!
#Mąż



Rating: 4.2/5. From 10 votes.
Please wait...

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Komentowane watki
0 Odpowiedzi na wątki
0 Obserwujący
 
Najbardziej oceniany komentarz
Najbardziej popularny komentarz
2 Autorzy komentarzy
ŁasuchŁukasz Popularni autorzy komentarzy
najnowszy najstarszy oceniany
Łukasz
Gość
Łukasz
Pyszny! 🙂
Łasuch
Gość
Łasuch
Zajadałbym się nim cały dzień 🙂