Dobrze przygotowana zapiekanka to pewna uczta dla każdego. Różnorodność kształtów i dodatków stwarza niezliczoną ilość kombinacji. Dlatego dzisiaj proponujemy zapiekankę makaronową z pulpecikami w sosie porowo-serowym. Jest pyszna i nie wymaga smażenia mięsnych kulek.
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 4 osoby
Składniki:
Sos:
- 2 pory
- 100 gramów serka topionego – gouda
- 2 łyżki śmietany 18%
- 250 gramów makaronu penne
- 1 szklanka mleka
- 150 gramów ser tartego mozzarella
- Masło do smażenia
- Sól, pieprz i bazylia do smaku
Pulpeciki:
- 300 gramów mięsa mielonego z kurczaka
- 3 łyżeczki posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżeczki suszonego koperku
- 1 bułka kajzerka
- 1 jajko
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Bułkę moczymy w niewielkiej ilości wody i odsączamy
- Mięso z kurczaka mieszamy razem z: bazylią, koperkiem, jakiem, odciśniętą bułką, solą oraz pieprzem
- Następnie wyrabiamy jednolitą masę i formujemy klopsiki (zwilżonymi dłońmi)
- Białą cześć pora kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle do miękkości
- Makaron gotujemy nieco krócej niż al dente
- Do garnka dodajemy: szklankę mleka, 2 łyżki śmietany, 2 szczypty soli oraz rozdrobniony serek topiony
- Całość podgrzewamy do momentu stopienia serka topionego i dodajemy usmażonego pora
- Makaron odcedzamy z wody, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy część sosu i mieszamy
- Następnie na wierzchu układamy pulpeciki i polewamy resztą sosu
- Całość pieczemy 35 minut w temperaturze 165 stopni (termoobieg), 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy wierzch tartym serem mozzarella
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz