Mini tortille zapiekane w śmietanie
Organizujesz imprezę i nie masz pomysłu na pyszne przekąski dla gości? Oto przepis który na pewno się sprawdzi:
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja na: 2 osoby
Składniki:
- Salami plastry
- Ser żółty plastry
- Ogórki konserwowe
- Pomidory suszone w oleju
- Serek Almette chrzanowy
- 3 placki tortilli
- Jedno jajko
- Trzy łyżki śmietany 18%
- Czosnek granulowany i sól
Wykonanie:
- Na plackach tortilli rozsmarowujemy serek chrzanowy a następnie nakładamy: ser, salami i dodatki
- Jeden placek przygotowałam z suszonymi pomidorami, drugi z ogórkami kiszonymi, a trzeci sam ser i salami
- Wypełnione tortille zwijamy w ruloniki i kroimy na średniej wielkości kawałki jak na zdjęciu poniżej
- Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego niewielką ilością oleju
- Do osobnej miseczki rozbijamy jajko i intensywnie mieszamy za pomocą ubijaczki lub widelca
- Do jajka dodajemy trzy łyżki śmietany, sól oraz czosnek granulowany a później intensywnie mieszamy
- Masą jajeczna zalewamy małe zawijasy w naczyniu żaroodpornym
- Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 12-15 minut
Smacznego!
#Żona