Malinowe tiramisu

Przepisów na tiramisu istnieje co najmniej kilkadziesiąt, wersja z malinami jest jedną z nich. Deser najlepiej podawać schłodzony.

Czas przygotowania: 30 minut – 2 godziny na schłodzenie
Porcja na: 4 pucharki

Składniki:

1. Krem tiramisu

  • 3 żółtka
  • 50 gr cukru
  • 250 gr serka mascarpone
  • 1/3 szklanki wody

2. Poncz kawowo-malinowy

  • 100 ml espresso
  • 60 ml likieru malinowego
  • 40 gr cukru

3. Przecier malinowy

  • 200 gr malin mrożonych
  • 50 gr cukru
  • 100 ml wody

4. Inne

  • 1/4 opakowania biszkoptów
  • Maliny do dekoracji

Wykonanie:

5. Krem tiramisu:

  • Do garnka wlewamy 1/3 szklanki wody, cukier i gotujemy około 4 minut aż powstanie syrop
  • Żółtka ubijamy w mikserze aż do powstania puszystej masy i stopniowo dolewamy syropu ciągle miksując
  • Do masy dodajemy serek mascarpone i mieszamy
  • Gotową masę odstawiamy do lodówki aby zgęstniała

6. Poncz kawowo-malinowy

  • Do garnka wlewamy espresso, likier malinowy oraz cukier
  • Całość zagotowujemy aż powstanie syrop około 4 minut

7. Przecier malinowy

  • Do garnka wkładamy: maliny, cukier oraz dolewamy wody
  • Całość blendujemy a następnie gotujemy aż wyparuje większość wody
  • Masę odstawiamy do lodówki aby zgęstniała

8. Składanie

  • Na spód pucharków kładziemy po kilka biszkoptów i polewamy je likierem kawowo-malinowym
  • Czekamy chwilę aż biszkopty wchłoną likier a następnie zalewamy je warstwą kremu tiramisu
  • Czynność tą powtarzamy dwukrotnie
  • Na koniec na samą górę ostrożnie wylewamy przecier malinowy
  • Deser podajemy schłodzony przez minimum jedną godzinę w lodówce

Smacznego!
#Mąż