Żeberka w sosie miodowo-musztardowym

Pyszne żeberka o słodki armacie będą idealnym daniem dla każdego domownika.

Czas przygotowania: 2,5 godziny + czas na marynowanie 12 godzin
Porcja na: 4 osoby

Składniki:

1. Żeberka:

  • 1,3 kg żeberek
  • 5 kopiatych łyżeczek musztardy jerozolimskiej
  • 2,5 łyżeczki miodu wielokwiatowego
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • Trzy łyżki oleju
  • Sól i pieprz

2. Cebulowy dodatek:

  • Dwie cebule
  • Łyżeczka miodu
  • Pół łyżeczki francuskiej musztardy
  • 1/3 łyżeczki musztardy jerozolimskiej
  • Olej, sól i pieprz

Wykonanie:

3. Żeberka:

  • Wszystkie składniki na marynatą łączymy razem i mieszamy (duże kopiate łyżeczki)
  • Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, solimy a następnie nacieramy marynatą i pozostawiamy na całą noc w lodówce
  • Po tym czasie podsmażamy mięso na patelni przez pięć minut a później przekładamy do garnka
  • Mięso dusimy pod przykryciem od 1,5h do 2h aż stanie się miękkie

4. Cebulowy dodatek:

  • Cebule kroimy w półksiężyce
  • Podsmażamy na oleju dodajemy wszystkie składniki i mieszkamy
  • Smażymy do uzyskania złotego koloru
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Danie podajemy z ryżem wymieszanym z sosem z żeberek i wcześniej przygotowaną cebulką.

Smacznego!
#Żona