Domowe kluski
Dzisiaj przygotowaliśmy przepis na klasyczne kluski z ziemniaków, bez dodatku jajka. Ich przygotowanie nie jest trudne a smakują wyśmienicie.
Czas przygotowania: 1 godzina
Porcja na: 6 osób
Składniki:
- 1,6 kg ziemniaków
- 350-400 gramów mąki ziemniaczanej (skrobia ziemniaczana)
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w solonej wodzie do miękkości około 25 minut
- Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę i solimy łyżeczką soli
- Do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną (więcej mąki przy wodnistych zmienikach)
- Masę wyrabiamy przez około 5 minut
- Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze porcje i formujemy z nich kulki okrężnymi ruchami
- Gotowe kluski wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 10 minut
Kluski najlepiej smakują polane sosem z daniami mięsnymi.
Smacznego!
#Żona