Domowe kluski

Dzisiaj przygotowaliśmy przepis na klasyczne kluski z ziemniaków, bez dodatku jajka. Ich przygotowanie nie jest trudne a smakują wyśmienicie.

Czas przygotowania: 1 godzina
Porcja na: 6 osób

Składniki:

  • 1,6 kg ziemniaków
  • 350-400 gramów mąki ziemniaczanej (skrobia ziemniaczana)
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w solonej wodzie do miękkości około 25 minut
  • Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę i solimy łyżeczką soli
  • Do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną (więcej mąki przy wodnistych zmienikach)
  • Masę wyrabiamy przez około 5 minut
  • Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze porcje i formujemy z nich kulki okrężnymi ruchami
  • Gotowe kluski wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 10 minut

Kluski najlepiej smakują polane sosem z daniami mięsnymi.

Smacznego!
#Żona