Warstwowa sałatka z kurczakiem, ciecierzycą i innymi dodatkami

Ciecierzyca staje się coraz popularniejszym warzywem ze względu na swoje właściwości. Ta sałatka to doskonały sposób na jej wykorzystanie.

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja na: 3-4 osoby

Składniki:

Sałatka:

  • 200 gram ciecierzycy pasteryzowanej (w zalewie, dostępne w Biedronce)
  • 400 gram piersi z kurczaka
  • 150 gram sera feta
  • 250 gram kaszy kuskus
  • Pół dużej czerwonej papryki
  • Jedna mała cebula

Sos:

  • 150 gram jogurt typu greckiego
  • 3 łyżki kefiru
  • Łyżka słodko-pikantnego sosu TaoTao
  • Pół łyżeczki ostrej papryki
  • Pół łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki oleju z czosnkiem i bazylią (Knorr)
  • Sól do smaku

Wykonanie:

Sałatka:

  • Mięso kroimy na małe kawałki i smażymy na oleju
  • Kasze kuskus przekładamy do dużej misy i przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu
  • Gotową kasze polewamy dwoma łyżkami oleju
  • Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę a ciecierzycę odsączamy z zalewy
  • Na kaszę kuskus układamy następujące warstwy: ciecierzycę, cebulę, paprykę, usmażone mięso, a na wierzch pokruszony ser feta
  • Całość polewamy przygotowanym sosem

Sos:

  • Do miseczki dodajemy: jogurt typu greckiego, trzy łyżki kefiru, łyżkę sosu słodko-pikantnego TaoTao oraz dwie łyżki oleju z czosnkiem i bazylia
  • Całość mieszamy i przyprawiamy: ostrą czerwona papryka, majerankiem i solą

Smacznego!
#Żona