Zielone kopytka z sosem kurkowym
Proste ale nie nudne, do tego hasła najlepiej pasują kopytka z dodatkiem szpinaku, a sos z kurek sprawi że to danie będzie jeszcze bardziej wyjątkowe.
Czas przygotowania: 75 minut
Porcja na: 3-4 osoby
Składniki:
Kopytka
- 1 kg ziemniaków
- 200 gram mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- Łyżka masła
- 2 szklanki mąki pszennej (typ 650)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Łyżeczka soli
Sos kurkowy:
- 500 gram świeżych kurek
- 200 ml śmietanki 30%
- Łyżka masła
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kopytka:
- Ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy i przepuszczamy przez prasę
- Szpinak gotujemy przez kilka minut i dokładnie odsączamy z wody na sitku
- Szpinak można dodatkowo zblendować wtedy kopytka będą miały bardziej jednorodny kolor
- Następnie dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 szklanki mąki pszennej, łyżeczkę soli oraz łyżkę masła
- Na końcu dodajemy szpinak, wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto przez klika minut
- Z gotowego cista formujemy wałeczki i odcinamy kopytka
- Kopytka gotujemy w wrzącej osolonej wodzie przez 2-4 minuty
Sos kurkowy:
- Kurki dokładnie myjemy pod wodą
- Na patelnie dodajemy łyżkę masła i smażymy 5-8 minut (do odparowania wody)
- Następnie dodajemy śmietankę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze kilka minut.
Sos łączymy z ugotowanym kurkami i podjemy do stołu.
Smacznego!
#Żona