Zielone kopytka z sosem kurkowym

Proste ale nie nudne, do tego hasła najlepiej pasują kopytka z dodatkiem szpinaku, a sos z kurek sprawi że to danie będzie jeszcze bardziej wyjątkowe.

Czas przygotowania: 75 minut
Porcja na: 3-4 osoby

Składniki:

Kopytka

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 gram mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • Łyżka masła
  • 2 szklanki mąki pszennej (typ 650)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Łyżeczka soli

Sos kurkowy:

  • 500 gram świeżych kurek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • Łyżka masła
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Kopytka:

  • Ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy i przepuszczamy przez prasę
  • Szpinak gotujemy przez kilka minut i dokładnie odsączamy z wody na sitku
  • Szpinak można dodatkowo zblendować wtedy kopytka będą miały bardziej jednorodny kolor
  • Następnie dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 szklanki mąki pszennej, łyżeczkę soli oraz łyżkę masła
  • Na końcu dodajemy szpinak, wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto przez klika minut
  • Z gotowego cista formujemy wałeczki i odcinamy kopytka
  • Kopytka gotujemy w wrzącej osolonej wodzie przez 2-4 minuty

Sos kurkowy:

  • Kurki dokładnie myjemy pod wodą
  • Na patelnie dodajemy łyżkę masła i smażymy 5-8 minut (do odparowania wody)
  • Następnie dodajemy śmietankę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze kilka minut.

Sos łączymy z ugotowanym kurkami i podjemy do stołu.
Smacznego!
#Żona