Zupa pieczarkowa z dodatkiem fasolki szparagowej
Przepis na domową zupę z fasolką szparagową, ryżem i podsmażonymi pieczarkami. Bardzo smaczna i sycąca zupa, idealna na tę porę roku.
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja na: 3-4 osoby
Składniki:
- 400 gramów pieczarek
- 200 gramów fasolki szparagowej mrożonej
- 1 duża cebula
- 1,2 litra bulionu warzywnego
- 50 gramów ryżu długoziarnistego
- 3 łyżki śmietany 18%
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę a następnie smażymy na patelni aż warzywa będą miękkie (na niewielkiej ilości oleju i wody)
- Bulion wlewamy do garnka, dodajemy mrożoną fasolkę szparagową i składniki z patelni
- Całość gotujemy około 5 minut
- Następnie dosypujemy ryż i gotujemy przez kolejne 20 minut
- Na końcu dolewamy śmietany rozrobioną z odrobiną bulionu (tak aby nie powstały grudki)
Zupę przelewamy do miseczek i podajemy do stołu.
Smacznego!
#Żona