Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara to proste do przygotowania danie kuchni włoskiej. W naszej wersji jest to połączenie smażonego boczku, cebuli gotowanej w winie oraz makaronu w sosie jajecznym. Takie składniki są gwarancją doskonałego smaku.

Czas przygotowania: 45 minut
Porcja na: 2 osoby

Składniki:

  • 200 gramów makaronu spaghetti
  • 150 gramów boczku wędzonego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • Pół łyżeczki czosnku suszonego
  • 1 duża cebula
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki tartego sera grana padano
  • Sól oraz bazylia do smaku

Wykonanie:

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń z opakowania i cedzimy.
  • Boczek kroimy kostkę i podsmażamy na patelni aż się zarumieni
  • Boczek odkładamy na bok a pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na tłuszczu, który się z niego wytopił
  • Kiedy cebula się zarumieni dodajmy do niej czosnku a następnie zalewamy winem
  • Następnie cebulę z winem gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut
  • W miseczce mieszamy żółtka z pokruszonym serem oraz śmietanką
  • Przygotowany sos łączymy z duszoną cebulą oraz pieczonym boczkiem
  • Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut i doprawiamy solą oraz bazylią
  • Na koniec makaron łączymy z sosem i delikatnie mieszamy
  • Gotowe porcje posypujemy tartym serem

Smacznego!
#Mąż