Kolorowe gnocchi z pesto na bazie orzechów włoskich i natki pietruszki

Większość z nas kojarzy kuchnię włoską z pizzą i spaghetti. Typową i tradycyjną potrawą włoską są także gnocchi, które przypominają nasze polskie kopytka. Te delikatne kluseczki doskonale komponują się z pesto z orzechów włoskich, które wykonamy samodzielnie w domu.

Czas przygotowania: 90 minut
Porcja na: 3-4 osoby

Składniki:

Gnocchi:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 300 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Pół dużego pęczka natki pietruszki
  • Sól oraz pieprz do smaku

Pesto:

  • 120 gramów orzechów włoskich
  • Pół dużego pęczka natki pietruszki
  • Pół łyżeczki czosnku suszonego
  • 120 ml oliwy z oliwek
  • 40 gramów tartego ser np. Grana Padano

Wykonanie:

Gnocchi:

  • Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach przez 25 minut, we wrzącej osolonej wodzie
  • Kiedy ziemniaki będą już miękkie wyciągamy je z wody, odparowujemy i obieramy jeszcze gorące trzymając przez ściereczkę aby się nie poparzyć
  • Gorące ziemniaki przeciskamy przez prasę, dodajemy: mąkę, jajka, sól i pieprz a następnie zagniatamy
  • Jeśli ciasto za bardzo się lepi dodajemy więcej mąki
  • Wyrobione ciasto dzielimy na 3 porcje odpowiednio na każdy kolor gnocchi: czerwony, żółty i zielony
  • Aby uzyskać czerwone gnocchi dodajmy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i znów zagniatamy aż ciasto uzyska jednorodny kolor
  • Do czerwonych gnocchi dodajmy też porcję mąki aby zbilansować dodatkową wodę w koncentracie
  • Aby uzyskać zielone gnocchi dodajemy pół drobno pokrojonego dużego pęczka natki pietruszki i ponownie zagniatamy ciasto
  • Ostatnią porcję pozostawiamy bez dodatków w ten sposób uzyskujemy żółte gnocchi
  • Ze wszystkich kolorów gnocchi formujemy wałki, kroimy na małe kluski i robimy w nich rowki widelcem obtoczonym w mące
  • Gotowe kluski gotujemy w wrzącej osolonej wodzie przez około 5 minut

Pesto:

  • Orzechy włoskie obieramy z łupin i podsmażamy na suchej patelni przez kilka minut
  • Gdy orzechy ostygną to łączymy je razem z natką pietruszki, oliwą oraz czosnkiem suszonym, a następnie drobno miksujemy w blenderze
  • Gotowe pesto doprawiamy i łączymy z ugotowanym gnocchi, na koniec posypujemy tartym serem Grana Padano

Smacznego!
#Mąż