Chrupiące placki gryczane

Tym razem postanowiłam przygotować aromatyczne placki z kaszy gryczanej. Niecodzienne połączenie ugotowanej kaszy z surowymi ziemniakami po upieczeniu daje niesamowity smak. Placki idealnie komponują się z gulaszem mięsnym lub sosem pieczarkowym. Musicie koniecznie spróbować!

Czas przygotowania: 90 minut
Porcja na: 4 osoby

Składniki:

  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 4 ziemniaki
  • 3 kopiate łyżki maki pszennej
  • Sól, pieprz i olej

Wykonanie:

  • Kasze gryczaną gotujemy do miękkości, trochę dłużej nic zaleca producent na opakowaniu
  • Po ugotowaniu kasze rozdrabiamy za pomocą widelca
  • Surowe ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie blendujemy lub ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach
  • Do kaszy dodajemy kolejno: starte ziemniaki, mąkę, sól i pieprz
  • Całość mieszamy i smażymy na oleju na złoty kolor około 7-10 minut

Smacznego!
#Żona