Chrupiące placki gryczane
Tym razem postanowiłam przygotować aromatyczne placki z kaszy gryczanej. Niecodzienne połączenie ugotowanej kaszy z surowymi ziemniakami po upieczeniu daje niesamowity smak. Placki idealnie komponują się z gulaszem mięsnym lub sosem pieczarkowym. Musicie koniecznie spróbować!
Czas przygotowania: 90 minut
Porcja na: 4 osoby
Składniki:
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 4 ziemniaki
- 3 kopiate łyżki maki pszennej
- Sól, pieprz i olej
Wykonanie:
- Kasze gryczaną gotujemy do miękkości, trochę dłużej nic zaleca producent na opakowaniu
- Po ugotowaniu kasze rozdrabiamy za pomocą widelca
- Surowe ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie blendujemy lub ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach
- Do kaszy dodajemy kolejno: starte ziemniaki, mąkę, sól i pieprz
- Całość mieszamy i smażymy na oleju na złoty kolor około 7-10 minut
Smacznego!
#Żona