Pieczony kalafior z piekarnika

Kalafior jest jednym z tych warzyw, które często pojawiają się na naszych stołach jako dodatek do innych dań. Dlatego dzisiaj proponujemy pieczony kalafior o wyrazistym i intensywnym smaku.

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 4 osoby

Składniki:

  • Jeden średniej wielkości kalafior
  • 5 łyżek oleju (Olivier)
  • 5 łyżek wody
  • Kopiata łyżeczka przecieru pomidorowego
  • Łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • Łyżeczka łagodnej czerwonej papryki
  • Łyżeczka czosnku granulowanego
  • Pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru

Wykonanie:

  • Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki
  • Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy ze sobą
  • Każda różyczkę kalafiora smarujemy sosem, ja użyłam do tego pędzelka silikonowego
  • Kalafiora przekładamy do naczynia żaroodpornego
  • Połowę szklanki wody wlewamy do miseczki w której znajdował się sos, dokładnie mieszamy (zbieramy pozostałości sosu) a następnie dolewamy na spód naczynia z kalafiorem
  • Kalafiora pieczemy przez około 45 minut w 180 stopniach

Smacznego!
#Żona