
Wypróbuj nasz przepis na wytrawną tartę ze szpinakiem i serem. Taka tarta nadaje się zarówno na podwieczorek jak i na lekką kolację. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu i zawsze można dodać coś od siebie.
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 4 osoby
Składniki:
Ciasto:
- 250 gramów mąki pszennej (typ 650)
- 2 żółtka
- 1,5 łyżki śmietany 12%
- 100 gramów masła
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 450 gramów mrożonego szpinaku
- 180 gramów sera sałatkowo-kanapkowego półtłustego (np. Tolonis, Favita)
- 1 duża cebula
- 6 pomidorów koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 100 mililitrów śmietanki 30%
- 150 gramów tartego sera gouda
Wykonanie:
- Mąkę, sól oraz pokrojone masło przekładamy do misy
- Całość wyrabiamy za pomocą miksera planetarnego lub ręcznie a po kilku minutach dodajemy żółtko i śmietanę
- Ciasto wyrabiamy jeszcze przez kilka minut, przekładamy na stolnice i formuje kule ciasta, którą przekładamy do lodówki na 1 godzinę
- W między czasie przygotowujemy farsz, cebule kroimy na drobna kostkę i podsmażamy na patelni do uzyskania złotego koloru
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, podsmażamy razem z cebulą a następnie dodajemy mrożony szpinak i ciągle mieszamy do momentu rozmrożenia
- Do całości dodajemy pokrojony w kostkę ser sałatkowo-kanapkowy i podsmażamy dwie trzy minuty, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
- W miseczce rozbijamy dwa jajka, dodajemy śmietankę i mieszamy
- Ciasto wyjmujemy w lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy formę a następnie nakłuwamy widelcem
- Same ciasto wstępnie pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st (termoobieg, środkowy ruszt)
- Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i nakładamy farsz, na wierzchu układamy połówki pomidorów koktajlowych i zalewamy mieszaniną jajek i śmietanki, całość posypujemy serem gouda
- Tak przygotowaną tartę pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz