Wypróbuj nasz przepis na wytrawną tartę ze szpinakiem i serem. Taka tarta nadaje się zarówno na podwieczorek jak i na lekką kolację. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu i zawsze można dodać coś od siebie.
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 4 osoby
Składniki:
Ciasto:
- 200 gramów mąki pszennej (typ 650)
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 12%
- 100 gramów zimnego masła
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 450 gramów mrożonego szpinaku
- 160 gramów sera sałatkowego typu greckiego(np. Tolonis, Favita)
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajko
- 150 gramów tartego sera mozzarella
Wykonanie:
- Mąkę, sól, żółtko i śmietanę oraz pokrojone masło przekładamy do misy
- Całość wyrabiamy za pomocą miksera planetarnego (mieszadło typu “K”) lub ręcznie
- Ciasto przekładamy na stolnice i formuje kule ciasta, którą spłaszczamy i owijamy w folię, przekładamy do zamrażalki na 30 minut, a następnie na 1 godzinę do lodówki
- W między czasie przygotowujemy farsz
- Na patelnię dodajemy mrożony szpinak i ciągle mieszamy do momentu rozmrożenia
- Szpinak przekładamy do miski i pozostawiamy do ostudzenia, dodajemy jajko, pokrojony w kostkę ser sałatkowy oraz łyżkę śmietany, mieszamy, doprawiamy do smaku
- Ciasto wyjmujemy w lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy formę, a następnie nakłuwamy widelcem, tak przygotowane ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki
- Na ciasto nakładamy kawałek papieru do pieczenia i obciążamy np. fasolą lub grochem, w ten sposób pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni (termo-obieg, środkowy ruszt)
- Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i ponownie pieczemy same ciasto przez 15 minut w 180 stopniach
- Następnie nakładamy farsz i z wierzchu posypujemy serem mozzarella
- Tak przygotowaną tartę pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz