Gru 302018

Wypróbuj nasz przepis na wytrawną tartę ze szpinakiem i serem. Taka tarta nadaje się zarówno na podwieczorek jak i na lekką kolację. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu i zawsze można dodać coś od siebie.

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 4 osoby

Składniki:

Ciasto:

  • 250 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki śmietany 12%
  • 100 gramów masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 450 gramów mrożonego szpinaku
  • 180 gramów sera sałatkowo-kanapkowego półtłustego (np. Tolonis, Favita)
  • 1 duża cebula
  • 6 pomidorów koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 100 mililitrów śmietanki 30%
  • 150 gramów tartego sera gouda

Wykonanie:

  • Mąkę, sól oraz pokrojone masło przekładamy do misy
  • Całość wyrabiamy za pomocą miksera planetarnego lub ręcznie a po kilku minutach dodajemy żółtko i śmietanę
  • Ciasto wyrabiamy jeszcze przez kilka minut, przekładamy na stolnice i formuje kule ciasta, którą przekładamy do lodówki na 1 godzinę
  • W między czasie przygotowujemy farsz, cebule kroimy na drobna kostkę i podsmażamy na patelni do uzyskania złotego koloru
  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, podsmażamy razem z cebulą a następnie dodajemy mrożony szpinak i ciągle mieszamy do momentu rozmrożenia
  • Do całości dodajemy pokrojony w kostkę ser sałatkowo-kanapkowy i podsmażamy dwie trzy minuty, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
  • W miseczce rozbijamy dwa jajka, dodajemy śmietankę i mieszamy
  • Ciasto wyjmujemy w lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy formę a następnie nakłuwamy widelcem
  • Same ciasto wstępnie pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st (termoobieg, środkowy ruszt)
  • Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i nakładamy farsz, na wierzchu układamy połówki pomidorów koktajlowych i zalewamy mieszaniną jajek i śmietanki, całość posypujemy serem gouda
  • Tak przygotowaną tartę pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar