gru 302018
LoadingDodaj do ulubionych

Wypróbuj nasz przepis na wytrawną tartę ze szpinakiem i serem. Taka tarta nadaje się zarówno na podwieczorek jak i na lekką kolację. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu i zawsze można dodać coś od siebie.

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 4 osoby

Składniki:

Ciasto:

  • 200 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 100 gramów zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 450 gramów mrożonego szpinaku
  • 160 gramów sera sałatkowego typu greckiego(np. Tolonis, Favita)
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 jajko
  • 150 gramów tartego sera mozzarella

Wykonanie:

  • Mąkę, sól, żółtko i śmietanę oraz pokrojone masło przekładamy do misy
  • Całość wyrabiamy za pomocą miksera planetarnego (mieszadło typu “K”) lub ręcznie
  • Ciasto przekładamy na stolnice i formuje kule ciasta, którą spłaszczamy i owijamy w folię, przekładamy do zamrażalki na 30 minut, a następnie na 1 godzinę do lodówki
  • W między czasie przygotowujemy farsz
  • Na patelnię dodajemy mrożony szpinak i ciągle mieszamy do momentu rozmrożenia
  • Szpinak przekładamy do miski i pozostawiamy do ostudzenia, dodajemy jajko, pokrojony w kostkę ser sałatkowy oraz łyżkę śmietany, mieszamy, doprawiamy do smaku
  • Ciasto wyjmujemy w lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy formę, a następnie nakłuwamy widelcem, tak przygotowane ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki
  • Na ciasto nakładamy kawałek papieru do pieczenia i obciążamy np. fasolą lub grochem, w ten sposób pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni (termo-obieg, środkowy ruszt)
  • Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i ponownie pieczemy same ciasto przez 15 minut w 180 stopniach
  • Następnie nakładamy farsz i z wierzchu posypujemy serem mozzarella
  • Tak przygotowaną tartę pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 6 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar