Chleb pszenny razowy z orzechami laskowymi
W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Dlatego dzisiaj proponuję pyszny chleb razowy na drożdżach z dodatkiem orzechów laskowych.
Czas przygotowania: 60 minut + 12 godzin na dojrzewanie
Porcja na: 3 bochenki (forma 26x12cm)
Składniki:
1. Zaczyn (typu Pâte fermentée):
- Mąka pszenna 230 gramów (typ 650)
- Woda 150 gramów
- Sól 10 gramów
- Drożdże świeże 1 gram
2. Ciasto:
- Mąka pszenna 450 gramów (typ 650)
- Mąka pszenna pełnoziarnista 450 gramów (typ 2000)
- Woda 550 gramów
- Sól 20 gramów
- Drożdże świeże 12 gramów
- Miód 30 gramów
- Orzechy laskowe 150-200 gramów
Wykonanie:
3. Orzechy:
- Orzechy laskowe prażymy na patelni aż lekko zbrązowieją i zacznie od nich odchodzić skórka
- Kiedy ostygną energicznie rozcieramy orzechy między dłońmi aż usuniemy pozostałą skórkę
- Tak przygotowane orzechy lekko rozdrabniamy za pomocą miksera
4. Zaczyn:
- Łączymy drożdże wodą i odstawiamy na chwilę aż zaczną działać
- Mieszamy wszystkie suche składniki na zaczyn i dodajemy do nich rozpuszczone drożdże
- Wyrabiamy ciasto ręcznie lub w mikserze planetarnym aż do połączenia składników
- Odstawiamy wyrobione ciasto na zaczyn przykryte folią aluminiową na około 12-16 godzin
5. Gotowe ciasto:
- Dodajemy drożdże do 1/3 wody oraz miód, mieszamy i odstawiamy na chwilę aż zaczną działać
- Suche składniki oprócz orzechów mieszamy i dodajemy do nich drożdże oraz pozostałą cześć wody
- Ciasto wyrabiamy w mikserze planetarnym lub ręcznie do momentu tworzenia jednorodnej masy a następnie porcjami dodajemy ciasto z zaczynu
- Jeśli składniki są za suche to ostrożnie dodajemy odrobinę wody
- Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy orzechy laskowe
- Gotowemu ciasto pozwalamy odpocząć przez około godzinę po czym kilka razy je przekładamy
- Następnie dzielimy i formujemy chleby a później wkładamy do posypanych mąką foremek (lub używamy papieru do pieczenia)
- Przygotowane formy odstawiamy w ciepłe miejsce i pozwalamy ciastu finalnie wyrosnąć przez około godzinę
- Bochenki ustawiamy w piekarniku na poziomie jeden niżej niż środkowy i nastawiamy piekarnik na 220 stopni
- Pieczemy (grzałka góra i dół) przez 40 minut bez termoobiegu, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę o 20 stopni
- Gotowe bochenki wyciągamy z formy i pozwalamy im ostygnąć
Pyszny chleb kroimy na grube kawałki i delektujemy się jego smakiem. Pozostałym chleb można zamrozić aby zachować jego świeżość.
Smacznego!
#Mąż