Wytrawna tarta z warzywami, boczkiem wędzonym i serem gorgonzola

Dziś przepis na wytrawna tartę z warzywami, boczkiem i serem gorgonzola! Ten przysmak powinni spróbować wszyscy smakosze wytrawnych tart.

Czas przygotowania: 120 minut
Porcja na: 4 osoby

Składniki:

Ciasto:

  • 250 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki śmietany 12%
  • 100 gramów masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 250 gramów wędzonego boczku wieprzowego
  • 450 gramów mrożonych brokułów
  • 1 duża cebula
  • 1 duży por
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 60 gramów sera gorgonzola cremoso (Galbani)
  • Kilka plasterków sera żółtego
  • 2 łyżki śmietany 12%

Wykonanie:

  • Mąkę, sól oraz pokrojone masło przekładamy do misy
  • Całość wyrabiamy za pomocą miksera planetarnego lub ręcznie a po kilku minutach dodajemy żółtko i śmietanę
  • Ciasto wyrabiamy jeszcze przez kilka minut, przekładamy na stolnice i formuje kule ciasta, którą przekładamy do lodówki na 1 godzinę
  • W między czasie przygotowujemy farsz:
  • Brokuły gotujemy do miękkości, odcedzamy z wody i obcinamy ogonki, dodajemy do dużej misy
  • Cebule i pora kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na maśle przez kilka minut, następnie dodajemy ser gorgonzola oraz dwie łyżki śmietany całość mieszamy i przelewam do misy z brokułami
  • Następnie podsmażamy boczek pokrojony w drobna kostkę, odcedzamy nadmiar tłuszczu a boczek dodajmy do pozostałych składników
  • Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, gotową zostawiamy do posypania tarty
  • Wszystkie składniki w misie dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku
  • Ciasto wyjmujemy w lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy na formę a następnie nakłuwamy widelcem
  • Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem
  • Ciasto pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st (konwencjonalne, środkowy ruszt) razem z obciążeniem a później 5 minut bez obciążenia
  • Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, nakładamy farsz, czerwoną paprykę i kawałki żółtego sera na wierzchu
  • Tak przygotowaną tartę pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach

Smacznego!
#Żona