Aromatyczny makaron z sosem brokułowo – kalafiorowym z dodatkiem twarogu

Dziś przepis na aromatyczne danie dla wszystkich miłośników kalafiora i brokuła. Dodatek wędzonego twarogu sprawia że danie jest wyraziste, a śmietanka nadaje delikatny posmak.

Czas przygotowania: 45 minut
Porcja na: 2-3 osoby

Składniki:

  • 450 gramów mrożonych brokułów
  • 450 gramów mrożonego kalafiora
  • 250 gramów wędzonego twarogu (np. Pilos z Lidla)
  • 1 cebula
  • 250 mililitrów śmietanki 30%
  • 300 gramów makaron świderki
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Cebule kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na złoty kolor
  • Brokuł i kalafior gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy z wody, dzielimy na mniejsze różyczki i przekładamy na patelnię z cebulką
  • W osobnej misie rozdrabiamy widelcem twaróg, który następnie dodajemy na patelnię
  • Całość zalewamy śmietanką, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku, mieszamy i delikatnie podsmażamy
  • Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu i dodajemy do wcześniej przygotowanego sosu, całość mieszamy

Smacznego!
#Żona

Sprawdź jak wykonać podobny przepis na youtubie: