Zupa cebulowa z francuską grzanką

Aromatyczna, rozgrzewająca, delikatnie słodka zupa cebulowa której smak dopełnia chrupiąca francuska grzanka.

Czas przygotowania: 50 minut
Porcja na: 2-4 osoby

Składniki:

1. Zupa:

  • 500 gramów cebuli
  • 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki pszennej (typ 450)
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • Sól i pieprz do smaku

2. Francuskie tosty:

  • 1 bagietka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mleka

Wykonanie:

Zupa:

  • Cebulkę kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię, zalewamy wodą, dodajemy cukier oraz masło
  • Całość dusimy pod przykryciem 15-20 minut, po tym czasie dodajemy śmietanę i mąkę, dokładnie mieszamy i przelewamy do bulionu
  • Gotujemy 20 minut, blendujemy i doprawiamy do smaku

Tosty:

  • Bagietka kroimy w poprzek na mniejsze kawałki
  • Grzanki namaczamy w jajku z mlekiem i smażymy do uzyskania złotego koloru (kilka minut)
  • Usmażone grzanki kładziemy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu
  • Grzanki posypujemy tartą mozzarellą i zapiekamy w piekarniku do momentu rozpuszczenia sera

Tak przygotowane grzanki podajemy razem z zupą.

Smacznego!
#Żona