Kurczak pod marchewkową pierzynką

Mięso z kurczaka niezwykle często gości na naszym stole, jednak zwykła smażona pierś z kurczaka może się szybko znudzić. Tak więc dzisiaj proponujemy smakowitą wariację, czyli kurczak pod marchewkową pierzynką. Są to smażone filety z kurczaka otulone pyszną pierzynką ze słodko-ostrej marchewki oraz innych warzyw.

Czas przygotowania: 90 minut
Porcja na: 3-4 osoby

Składniki:

  • 600 gramów piersi z kurczaka
  • 150 gramów koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 600 gramów marchewki
  • 200 gramów selera
  • 2 łyżki keczupy łagodnego Pudliszki
  • 1 duża pietruszka
  • 2 białe cebule
  • 2 małe czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka, mąka i bułka tarta do panierki
  • 2 szczypty pieprzu cayenne
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Mięso dzielmy na mniejsze płaty, doprawiamy przyprawą do mięs, polewamy olejem i odstawiamy na 30 minut
  • Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do garnka razem z warzywami
  • Dolewamy 1,5 szklanki wody, 4 łyżki oleju i całość gotujemy około 20 minut (aż warzywa będą miękkie)
  • Po ugotowaniu dodajemy 0,5 łyżeczki soli, 2 szczypty pieprzy cayenne, 150 gramów koncentratu oraz 2 łyżki ketchupu
  • Całość mieszamy i ewentualnie dodajemy jeszcze soli oraz pieprzu do uzyskania odpowiedniej ostrości
  • Kurczaka panierujemy w jaku, mące i bułce tartej a nastęnie smażymy na oleju przez klika minut do uzyskania złotego koloru
  • Gotowe warzywa wykładamy na talerz i przekładamy na przemian z kurczakiem, danie odstawiamy na 30 minut

Smacznego!
#Żona


Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań