Chaczapuri Adżarskie

Chaczapuri Adżarii, czyli pyszne chlebki wypełnione serem pochodzące z Gruzjii. Mają kształt łódki, są absolutnie przepyszne i tak sycące, że zaspokoją nawet największego głodomora. Polecam!

Czas przygotowania: 120 minut
Porcja na: 4 osoby (4 placki)

Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej (typ 480)
  • 180 mililitrów mleka
  • 150 mililitrów wody
  • 20 gramów świeżych drożdży
  • 150 gramów sera feta
  • 150 gramów sera mozzarella
  • 200 gramów sera żółtego
  • 20 gramów masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju

Wykonanie:

  • Drożdże rozpuszczamy w 150 mililitrach ciepłej wody i dodajemy łyżeczkę cukru
  • Wodę z drożdżami dodajemy porcjami do 500 gramów mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto
  • Następnie porcjami dodajemy około 140 mililitrów ciepłego mleka i dalej wyrabiamy ciasto przez kilka minut
  • Ciasto przekładamy do miski i dodajemy łyżeczkę soli oraz 4 łyżki oleju
  • Ciasto powinniśmy wyrabiać w sumie około 10 minut aż nabierze sprężystości
  • Tak przygotowanemu ciastu pozwalamy wyrosnąć przez około 40 minut w ciepły miejscu
  • W osobnej misce przygotowujemy farsz, łączymy: pokruszony ser feta, tartą mozzarelle, 40 mililitrów mleka oraz 1 łyżkę mąki pszennej
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 porcje i zaczynamy wałkować na placki o grubości kilku milimetrów
  • Rozwałkowany placek posypujemy tarty żółtym serem, zawijamy ranty do środka i formujemy w łódkę
  • Do środka łódki wkładamy porcję mieszanki serów i przed samym pieczeniem smarujemy boki roztrzepanym jajkiem aby były ładnie spieczone
  • Chaczapuri pieczemy w piekarniku nastawionym na 220 stopni, bez termoobiegu przez 12 minut
  • Po tym czasie do każdego chlebka wbijamy jedno jajko i zapiekamy przez około 3-5 minut
  • Chaczapuri wyciągamy z pieca w momencie kiedy białko będzie już ścięte a żółtko wciąż płynne
  • Po wyjęciu z piekarnika możemy do środka włożyć kawałek masła

Smacznego!
#Mąż