Szparagi z wędzonym łososiem w sosie koperkowym

Sezon na szparagi trwa dość krótko, dlatego warto go wykorzystać i spróbować naszego przepisu. Wędzony łosoś w towarzystwie szparagów jest wprost wyśmienity! Proponowany przepis jest prosty do wykonania i nie wymaga wiele czasu. Smacznego

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja na: 3-4 osoby

Składniki:

Sos koperkowy:

  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 200 mililitrów mleka
  • 100 mililitrów śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej (typ 500)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • Sól i pieprz do smaku

Danie:

  • 100 gramów łososia wędzonego MOWI
  • 1 pęczek świeżych zielonych szparagów (około 15 sztuk)
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

  • Pęczek koperku myjemy, odcinamy suche końcówki i siekamy
  • Na patelnię dodajemy łyżkę masła a następnie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • 100 mililitrów śmietanki 30% łączymy z łyżką mąki i dokładnie mieszamy
  • Następnie na patelnię dodajemy: koperek, 200 mililitrów mleka, wymieszaną śmietankę razem z mąką oraz pół łyżeczki cukru
  • Tak przygotowany sos gotujemy do momentu zgęstnienia i na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem
  • Szparagi dokładnie myjemy a następnie odcinamy suche końce (około 1/4 długości)
  • Przygotowane szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli oraz łyżeczki cukru przez około 8 minut
  • Ugotowane szparagi wykładamy na talerz, na wierzch układamy kawałki wędzonego łososia, polewamy sosem i posypujemy migdałami

Smacznego!
#Żona



Post bierze udział w konkursie:

Konkurs MOWI - przepisy przepełnione dobrem!