Delikatne klopsiki z kalafiora

Dzisiaj proponujemy przepis na klopsiki z kalafiora z dodatkiem sosu jogurtowo-koperkowego. Klopsiki są wyjątkowo chrupiące a złocista skórka pięknie prezentuje się na talerzu.

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 4 osoby

Składniki:

Klopsiki:

  • 100 gramów kaszy kuskus
  • 1 duży kalafior
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Bułka tarta do panierki
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

Sos:

  • 150 gramów jogurtu typu greckiego
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 szczypta cukru
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Kalafiora rozdzielamy na mniejsze różyczki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości przez około 10-15 min
  • Jogurt grecki mieszamy z przyprawami: solą, pieprzem, płaską łyżeczką czosnku granulowanego, szczyptą cukru oraz posiekanym koperkiem
  • Kaszę kuskus przygotowujemy według zaleceń z opakowania
  • Ugotowany kalafior po ostygnięciu przeciskamy przez prasę, następnie dodajemy kaszę kuskus, posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek, 3 łyżki mąki pszennej, łyżkę masła, jajko, sól i pieprz do smaku
  • Formujemy klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na niewielkim ogniu około 3-4 min z każdej strony
  • Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy koperkiem

Smacznego!
#Żona