Zapiekanka z łososiem, brokułami i plasterkami ziemniaków

Dziś przepis na łososia zapiekanego pomiędzy warstwą brokułów oraz ziemniaków. Aromatyczne i sycące danie na obiad lub kolację, idealnie komponuje się z kieliszkiem białego wina. Samczego!

Czas przygotowania: 1 godzina
Porcja na: 6 osoby

Składniki:

Zapiekanka:

  • 400 gramów fileta z łososia
  • 500 gramów ziemniaków
  • 1 duży brokuł

Marynata do łososia:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • Sól i pieprz do smaku

Sos:

  • 100 gramów jogurtu naturalnego
  • 150 gramów śmietany 12%
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki tartej mozzarelli
  • Sól

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem
  • Łososia kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy marynatą i odstawiamy na 30 minut do lodówki
  • Ziemniaki obieramy i gotujemy 10-15 minut w solonej wodzie
  • Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy przez 5 minut
  • Jogurt mieszamy ze śmietanką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz dwie łyżki tartej mozzarelli
  • Na dnie naczynia układamy pokrojone w plastry ziemniaki, następnie kawałki łososia i różyczki brokuła
  • Zapiekankę polewamy przygotowanym sosem i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni

Smacznego!
#Żona