Delikatne kluski z mięsem
Dzisiaj coś tradycyjnego, czyli przepis na kluski nadziewane mięsem wieprzowym. Najlepiej smakują świeżo ugotowane i podawane ze smażoną cebulą, okrasą lub śmietaną.
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 4 osoby
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 150 gramów mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej)
- 500 gramów mięsa z łopatki wieprzowej
- 3 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
- Po ugotowaniu odcedzamy z wody, przeciskamy przez prasę, dodajemy masło i pozostawiamy do wystudzenia
- Następnie do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, doprawiamy solą i dokładnie wyrabiamy ciasto
- Mięso kroimy na mniejszą kostkę, doprawiamy przyprawą do mięsa, przekładamy do garnka i gotujemy pod przykryciem przez 45-60 minut z dodatkiem dwóch łyżek oleju, aż będzie miękkie
- Po ugotowaniu mięso miksujemy za pomocą blendera, dolewamy 5 łyżek sosu który powstał podczas gotowania, solimy do smaku i całość
mieszamy - Z gotowego ciasta ręcznie formujemy placuszki, na środek wykładamy mięsny farsz, zlepiamy brzegi a następnie formujemy okrągłe kluseczki
- Tak przygotowane kluski gotujemy przez około 4-5 minut
- Pozostały farsz mieszamy z sosem i pozostawiamy do polania klusek
Smacznego!
#Żona