Delikatne kluski z mięsem

Dzisiaj coś tradycyjnego, czyli przepis na kluski nadziewane mięsem wieprzowym. Najlepiej smakują świeżo ugotowane i podawane ze smażoną cebulą, okrasą lub śmietaną.

Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 4 osoby

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 150 gramów mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej)
  • 500 gramów mięsa z łopatki wieprzowej
  • 3 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
  • Po ugotowaniu odcedzamy z wody, przeciskamy przez prasę, dodajemy masło i pozostawiamy do wystudzenia
  • Następnie do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, doprawiamy solą i dokładnie wyrabiamy ciasto
  • Mięso kroimy na mniejszą kostkę, doprawiamy przyprawą do mięsa, przekładamy do garnka i gotujemy pod przykryciem przez 45-60 minut z dodatkiem dwóch łyżek oleju, aż będzie miękkie
  • Po ugotowaniu mięso miksujemy za pomocą blendera, dolewamy 5 łyżek sosu który powstał podczas gotowania, solimy do smaku i całość
    mieszamy
  • Z gotowego ciasta ręcznie formujemy placuszki, na środek wykładamy mięsny farsz, zlepiamy brzegi a następnie formujemy okrągłe kluseczki
  • Tak przygotowane kluski gotujemy przez około 4-5 minut
  • Pozostały farsz mieszamy z sosem i pozostawiamy do polania klusek

Smacznego!
#Żona