Pesto bazyliowe z orzechami

Dziś przepis na pesto bazyliowe z dodatkiem orzeszków włoskich, idealne do przygotowania pysznego i szybkiego obiadu. Szczególnie polecam spróbować przepisu osobom które hodują bazylię, a kupują pesto ze słoika.

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4 osoby

Składniki:

  • 30 gramów świeżych liści bazylii (jeden krzak)
  • 25 gramów orzeszków włoskich
  • 70-100 mililitrów oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 szczypty soli oraz pieprzu

Wykonanie:

  • Orzechy obieramy i prażymy na suchej patelni przez kilka minut aż zrumieniają
  • Liście bazylii zrywamy, ważymy i dokładnie myjemy, jeśli pozostawimy po kilka na gałązce to zioła odrosną
  • Całość blendujemy na gładką masę
  • Tak przygotowane pesto najlepiej podawać z świeżym makaronem, gnocchi lub użyć jako marynatę
  • Do gotowego dania najlepiej dodać twardy długo dojrzewający ser

Zamiast bazylii można także użyć innych ziół takich jak rukola czy natka pietruszki, a także orzechy włoskie możemy zastąpić innymi np. pinii.

Smacznego!
#Mąż