Pesto bazyliowe z orzechami
Dziś przepis na pesto bazyliowe z dodatkiem orzeszków włoskich, idealne do przygotowania pysznego i szybkiego obiadu. Szczególnie polecam spróbować przepisu osobom które hodują bazylię, a kupują pesto ze słoika.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4 osoby
Składniki:
- 30 gramów świeżych liści bazylii (jeden krzak)
- 25 gramów orzeszków włoskich
- 70-100 mililitrów oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 szczypty soli oraz pieprzu
Wykonanie:
- Orzechy obieramy i prażymy na suchej patelni przez kilka minut aż zrumieniają
- Liście bazylii zrywamy, ważymy i dokładnie myjemy, jeśli pozostawimy po kilka na gałązce to zioła odrosną
- Całość blendujemy na gładką masę
- Tak przygotowane pesto najlepiej podawać z świeżym makaronem, gnocchi lub użyć jako marynatę
- Do gotowego dania najlepiej dodać twardy długo dojrzewający ser
Zamiast bazylii można także użyć innych ziół takich jak rukola czy natka pietruszki, a także orzechy włoskie możemy zastąpić innymi np. pinii.
Smacznego!
#Mąż