Ciasto „Leśny mech” ze szpinakiem

Dziś przepis na bardzo proste i ciekawe do wykonania ciasto z dodatkiem szpinaku, którym na pewno zaskoczysz swoich znajomych. Leśny mech w pięknym zielonym kolorze najlepiej prezentuje się z dodatkiem owoców granatu oraz borówek.

Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 1 torcik o rozmiarze 26 centymetrów

Składniki:

Zielony biszkopt:

  • 400 gramów świeżych liści szpinaku (mogą być też mrożone)
  • 140 mililitrów oleju
  • 200 gramów cukru
  • 3 jajka
  • 400 gramów mąki pszennej (typ 450)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 250 gramów serka mascarpone
  • 300 mililitrów zimnej śmietanki 30 %
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 fix do śmietany
  • Kilka kropel aromatu lub cukier wanilinowy

Wykonanie:

Zielony biszkopt:

  • Szpinak dokładnie myjemy, lekko gotujemy aż zmięknie, odsączamy nadmiar wody i blendujemy na gładką masę
  • Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia
  • Jajka ubijamy: najpierw z cukrem, następnie z olejem, musem szpinakowym, a na końcu dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy na wolnych obrotach
  • Masę wylewamy na formę posmarowaną margaryną i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni
  • Po upieczeniu studzimy i kroimy na 2 części
  • Górną część biszkoptu kruszymy do miseczki tak aby pozostała tylko skórka, to będzie nasz mech

Krem:

  • Cukier puder łączymy z fixem do śmietany
  • Zimą śmietankę ubijamy i dodajemy powoli cukier puder ciągle miksując
  • Następnie dodajemy aromat lub cukier wanilinowy
  • Na koniec dokładamy ser mascarpone i całość miksujemy na wolnych obrotach

Składanie:

  • Spód biszkoptu przekładamy z powrotem do formy
  • Biszkopt przekładamy warstwą kremu
  • Formę zasypujemy pokruszony biszkoptem i lekko dociskamy
  • Ciasto dekorujemy owcami i wstawiamy do lodówki na 30 minut

Smacznego!
#Mąż