Tort śmietanowy z mascarpone i wiśniami

Tort śmietanowy z mascarpone i wiśniami – czyli pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów deserów. Doskonały na każdą uroczystość!

Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 1 średni tort (tortownica 20cm)

Składniki:

Biszkopt (rzucany, bez proszku do pieczenia):

  • 5 jajek
  • 130 gramów mąki tortowej (typ 550)
  • 40 gramów mąki ziemniaczanej
  • 150 gramów cukru

Krem:

  • 400 gramów śmietanki 30%
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 2 fixy do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru

Poncz:

  • 1/4 szklani wody
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Sok z cytryny do smaku

Inne:

  • 250 gramów powideł wiśniowych
  • Wiórki kokosowe do dekoracji
  • Kawałki czekolady do dekoracji

Wykonanie:

Biszkopt:

  • Białka oddzielamy od żółtek i wstępnie ubijamy
  • Następnie dodajemy porcjami cukier (1 łyżka cukru co 30 sekund) ciągle ubijając na wysokich obrotach
  • Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku ubijając na średnich obrotach
  • Mąki mieszamy razem, przesiewamy przez sito i dodajemy porcjami do masy biszkoptowej powili mieszając szpatułką
  • Masę przelewamy do tortownicy (lub rantu cukierniczego) i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 170 bez termoobiegu (tortownicy niczym nie smarujemy)
  • Po upieczeniu rzucamy biszkoptem z wysokości około 30 cm na blat (zapobiega to jego opadnięciu) i zostawiamy do ostudzenia
  • Kiedy biszkopt ostygnie dzielimy go na 3 równe części i lekko nasączamy ponczem

Krem:

  • Do schłodzonej misy dodajemy zimną śmietankę oraz serek mascarpone
  • Mieszamy na małych obrotach a następnie dosypujemy cukier oraz fixy do śmietany
  • Ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej masy i wkładamy do lodówki na 30 minut

Składanie:

  • Dolny biszkopt smarujemy powidłami a następnie kremem, nakładanym kolejny blat i powtarzamy tę czynność
  • Kładziemy górny blat i cały tort pokrywamy kremem
  • Tort dekorujemy wiórkami kokosowymi oraz kawałkami czekolady
  • Tort wkładamy do lodówki na 1 godzinę

Smacznego!
#Żona