Tort śmietanowy z mascarpone i wiśniami
Tort śmietanowy z mascarpone i wiśniami – czyli pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów deserów. Doskonały na każdą uroczystość!
Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 1 średni tort (tortownica 20cm)
Składniki:
Biszkopt (rzucany, bez proszku do pieczenia):
- 5 jajek
- 130 gramów mąki tortowej (typ 550)
- 40 gramów mąki ziemniaczanej
- 150 gramów cukru
Krem:
- 400 gramów śmietanki 30%
- 250 gramów serka mascarpone
- 2 fixy do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
Poncz:
- 1/4 szklani wody
- 1 łyżeczka cukru pudru
- Sok z cytryny do smaku
Inne:
- 250 gramów powideł wiśniowych
- Wiórki kokosowe do dekoracji
- Kawałki czekolady do dekoracji
Wykonanie:
Biszkopt:
- Białka oddzielamy od żółtek i wstępnie ubijamy
- Następnie dodajemy porcjami cukier (1 łyżka cukru co 30 sekund) ciągle ubijając na wysokich obrotach
- Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku ubijając na średnich obrotach
- Mąki mieszamy razem, przesiewamy przez sito i dodajemy porcjami do masy biszkoptowej powili mieszając szpatułką
- Masę przelewamy do tortownicy (lub rantu cukierniczego) i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 170 bez termoobiegu (tortownicy niczym nie smarujemy)
- Po upieczeniu rzucamy biszkoptem z wysokości około 30 cm na blat (zapobiega to jego opadnięciu) i zostawiamy do ostudzenia
- Kiedy biszkopt ostygnie dzielimy go na 3 równe części i lekko nasączamy ponczem
Krem:
- Do schłodzonej misy dodajemy zimną śmietankę oraz serek mascarpone
- Mieszamy na małych obrotach a następnie dosypujemy cukier oraz fixy do śmietany
- Ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej masy i wkładamy do lodówki na 30 minut
Składanie:
- Dolny biszkopt smarujemy powidłami a następnie kremem, nakładanym kolejny blat i powtarzamy tę czynność
- Kładziemy górny blat i cały tort pokrywamy kremem
- Tort dekorujemy wiórkami kokosowymi oraz kawałkami czekolady
- Tort wkładamy do lodówki na 1 godzinę
Smacznego!
#Żona