Pierożki drożdżowe z mięsem oraz kapustą i grzybami

Dziś przepis na proste w przygotowaniu tradycyjne pierożki drożdżowe z dwoma rożnymi farszami. Jest to danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole!

Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: Około 40 pierożków (20 po każdym rodzaju)

Składniki:

Farsz mięsny:

  • 400 gramów mięsa z łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju
  • Sól, pieprz, przyprawa do mięsa

Farsz kapusta z grzybami:

  • 400 gramów kiszonej kapusty
  • 250 gramów pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól i pieprz

Ciasto:

  • 500 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 250 mililitrów mleka
  • 2,5 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 gramów świeżych drożdży
  • 1 jajko do posmarowania

Wykonanie:

Farsz mięsny:

  • Do garnka dodajemy 2 łyżki oleju, następnie pokrojone mięso, łyżeczkę przyprawy do mięsa i dusimy przez 40 minut
  • Po tym czasie mięso mielimy w blenderze na drobną masę do której dolewamy wywar po gotowaniu, całość doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku
  • Jeśli zmielone mięso wyjdzie za suche dolewamy łyżkę wody oraz oleju i próbujemy
  • Na koniec mięso doprawiamy solą oraz pieprzem

Farsz kapusta z grzybami:

  • Kapustę kiszoną odciskamy z soku, drobno siekamy, zalewamy szklanką wody i gotujemy około 30 minut
  • Po ugotowaniu kapustę dobrze odciskamy z wody i przekładamy do misy
  • Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy osobno na patelni a po usmażeniu dokładamy do kapusty
  • Farsz doprawiamy solą, pieprzem oraz łyżeczką cukru, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia

Ciasto:

  • Pokruszone drożdże rozrabiamy z częścią letniego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut
  • Do zaczyny drożdżowego dodajemy pozostałe składniki na ciasto, wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym
  • Kiedy ciasto nabierze sprężystości, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut
  • Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy podsypując mąką, dzielmy na 2 cześć i ponownie odstawiamy na 15-20 minut
  • Ciasto wałkujemy na płaty o grubości około 3 mm, wykrawamy okręgi za pomocą dużej szklanki i nakładamy farsz na przemian mięsny i kapusta z grzybami(1 łyżka na pieroga)
  • Pierogi lepimy sklejając brzegi i układamy na blaszy pokrytej papierem do pieczenia
  • Brzegi pierogów dekorujemy widelcem i smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem
  • Tak przygotowane pierogi pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni

Smacznego!
#Żona