Podpłomyki z buraczkami, fetą oraz rukolą

Świeżo upieczone podpłomyki spokojnie mogą rywalizować z najlepszą pizzą. Dlatego dzisiaj polecamy wersję z buraczkami, serem feta oraz rukolą. Chrupiące ziarna słonecznika oraz sos francuski wspaniale uzupełniają smaki.

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4 podpłomyki

Składniki:

Ciasto:

  • 300 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 220 mililitrów gorącej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki:

  • 500 gramów gotowanych buraczków
  • 50 gramów ziaren słonecznika
  • Liście rukoli
  • 150 gramów sera feta

Sos francuski:

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1 starty ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Składniki na ciasto mieszamy razem, wyrabiamy aż będzie elastyczne i odstawiamy na 15 minut
  • Następnie ciasto dzielimy na 4-6 porcji i wałkujemy na cienkie placki
  • Gotowe placki smażymy z obu stron na suchej rozgrzanej patelni przez kilka minut
  • Podpłomyk po pierwszym obróceniu powinien mocno napuchnąć następnie pęcherzyki z powietrzem delikatnie przebijamy aby placek był płaski
  • Wszystkie składniki na sos francuski mieszamy razem i odstawiamy na kilka minut
  • Buraczki kroimy na plasterki, ser w kostkę, rukolę myjemy a słonecznik prażymy na suchej patelni
  • Na upieczone podpłomyki układamy dodatki, a na końcu polewamy kilkoma łyżeczkami sosu francuskiego
  • Podpłomyki najlepiej jeść zaraz po upieczeniu!

Smacznego!
#Mąż