Kruche ciasteczka z konfiturą truskawkową

Kruche ciasteczka z konfiturą truskawkową stanowią idealny dodatek do kawy czy herbaty. Są proste w wykonaniu, delikatne, rozpływające się w ustach, zadowolą każdego fana słodkości.

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4 osoby

Składniki:

  • 150 gramów masła
  • 100 gramów cukru
  • 250 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 200 gramów konfitury truskawkowej
  • Szczypta soli

Wykonanie:

  • Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz pokrojone masło przekładamy do misy
  • Całość wyrabiamy za pomocą miksera planetarnego lub ręcznie, a po kilku minutach dodajemy żółtka
  • Ciasto wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty, przekładamy na stolnice i formuje kule ciasta
  • Jeżeli masa jest zbyt miękka można ją włożyć do lodówki na 20 minut
  • Z ciasta formujemy kuleczki, palcami wytłaczamy dołki (jak na zdjęciu) a do środka nakładamy konfiturę
  • Ciastka przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, grzanie góra i dól przez 16-18 minut

Smacznego!
#Żona